Geschiedenis

Een kaasliefhebber uit Holland raakte op één van zijn zoektochten naar de lekkerste kazen in Italië enthousiast over de prachtige, lokale kaasspecialiteiten. Terug in Nederland ging hij aan de slag om een Hollandse kaas met een Italiaans karakter te ontwikkelen. Geïnspireerd op de harde Parmezaanse en de zachte, zoete Gruyère kaas werd door de Hollandse kaasmeesters Prima Donna ontwikkeld: zachter van structuur dan Parmezaanse kaas en harder dan Gruyère en met een specifieke zachte, noot-achtige smaak. Een unieke kaas die zich in de koude en warme keuken enorm thuisvoelt. Door de goede smelteigenschappen zoals ook de parmezaan deze heeft, is Prima Donna kaas de ideale kaas voor in de keuken. Door de langere rijpingsperiode lijkt de Prima Donna maturo dan ook meer op de parmezaan, terwijl de Prima Donna fino meer richting de Gruyère gaat.

Het is echter niet alleen de unieke receptuur en specifieke smaak waarmee Prima Donna zich onderscheidt maar zeker ook de juiste rijping maakt Prima Donna uniek. Net als wijn krijgt Prima Donna zijn smaak met de tijd die Prima Donna doorbrengt in de pakhuizen, waar een specifieke vochtigheid en temperatuur heerst. Op originele houten planken krijgt de Prima Donna kaas alle rust om te rijpen tot de gewenste specifieke unieke smaak. De kaasmeester keurt de Prima Donna regelmatig om te bepalen of en wanneer de Prima Donna het kaaspakhuis mag verlaten als fino, maturo, forte of leggero. De unieke en constante smaak van Prima Donna is zeer bepalend voor het verlaten van het pakhuis.

Het succes van Prima Donna werd al snel opgemerkt buiten de grenzen en tegenwoordig wordt Prima Donna niet alleen in Nederland gegeten, maar ook in 26 andere landen, zoals in Duitsland, Frankrijk, België, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Polen, Tsjechië, Hongarije, Griekenland, Malta, Suriname, Australië, Brazilië en de Verenigde Staten.