Share

Gnocchi met Prima Donna pesto

Gnocchi met Prima Donna pesto
Gnocchi met Prima Donna pesto
hoofdgerecht 45 min. 4 personen Prima Donna leggero

Ingrediënten:

100 gr Prima Donna kaas
50 gr verse basilicumblaadjes, fijngesneden en houd een aantal blaadjes achter ter garnering
2 teentjes knoflook, fijngesneden
30 gr pijnboompitten, geroosterd
100 ml extra vergine olijfolie
versgemalen zout
citroensap
1 kg bloemige aardappelen, bijv. Red Star
1 eidooier
200 gr bloem
250 gr cherrytomaatjes, in vieren gesneden 

Extra nodig: keukenmachine of een vijzel

Bereidingswijze:

Rasp 75 gram Prima Donna kaas en maak de pesto door de basilicum, knoflook, pijnboompitten en de kaas te mengen in de vijzel of in de keukenmachine. Giet vervolgens scheut voor scheut de olijfolie door het mengsel tot er een mooie smeuïge pesto ontstaat. Breng eventueel op smaak met zout en wat citroensap. Zet dit even apart.

Boen de aardappelen schoon en kook ze met schil in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af, schil en pureer ze terwijl ze nog warm zijn. Probeer een puree te maken met zo min mogelijk klontjes. Laat de puree afkoelen en voeg daarna een eidooier toe. Bestuif een werkblad met wat bloem en kneed de puree tot een elastisch deeg. Voeg beetje bij beetje de bloem aan de puree toe. Kneed niet te hard, anders wordt het deeg plakkerig.

Neem een stuk van het deeg, strooi er nog extra bloem op en rol het met de handen tot een “worstje” van ongeveer 2 cm dik. Snijd deze rol in klein stukjes die net zo lang zijn als een vingerkootje. Herhaal dit tot al het deeg in stukjes is verdeeld.

Neem een grote vork en houd die in je hand met de tanden naar voren gericht. Druk nu elk stukje deeg zachtjes met je duim tegen de tanden van de vork en laat de gnocchi op een schone doek er vanaf rollen. Herhaal dit met alle stukjes deeg.

Kook de gnocchi in ruim kokend water met zout. Wanneer ze klaar zijn, komen ze vanzelf aan de oppervlakte drijven, dat duurt meestal enkele minuten. Schep de gnocchi er met een schuimspaan uit en verdeel ze over de borden. Verdeel de groene pesto en de cherrytomaatjes over de gnocchi en schaaf hierover nog een aantal mooie krullen van de overgebleven Prima Donna kaas. Garneer met de achtergebleven blaadjes basilicum.

Wijntip:

Pinot Grigio (Wit)