Share

Plaatpizza duo

Plaatpizza duo
Plaatpizza duo
hoofdgerecht 45 min. 4 personen Prima Donna maturo

Ingrediënten:

Ingrediënten voor het pizzadeeg:
500 gr harde witte bloem ‘00’ (speciale bloem, verkrijgbaar in Italiaanse delicatessenzaken)
1 zakje droge gist
1 el zout
1 el olijfolie

Variant: mix voor pizzabodem Italiaans (Koopmans)

Ingrediënten pizza topping:
100 gr Prima Donna kaas, vers geraspt
1 pakje gezeefde tomaten
zout en versgemalen peper
15 gr verse baslicum
½ courgette
125 gr buffelmozzarella
2 trostomaten
10 groene pitloze olijven
75 gr parmaham
2 el knoflookolie

Bereidingswijze:

Deponeer de bloem op het werkblad en meng hier de droge gist en het zout doorheen. Maak een putje in het midden en giet hierin de olijfolie. Voeg daarna ongeveer 200 ml handwarm water (37 graden) toe. Begin te kneden vanuit het midden. Voeg telkens wat meer handwarm water toe (nog ongeveer 150 ml) totdat zich een goed kneedbaar deeg vormt. Blijf hierna nog 10 minuten goed kneden en plaats het deeg daarna in een ingevette schaal, afgedekt met een vochtige theedoek. Laat het deeg op kamertemperatuur ca. 2 uur rijzen totdat het volume verdubbeld is.

Snijd ondertussen de helft van de basilicum fijn en breng de gezeefde tomaten hiermee op smaak samen met zout en versgemalen peper. Snijd de courgette in plakken van een halve centimeter en grill deze in een grillpan om en om gaar zodat er een mooie grillstreep ontstaat. Snijd de buffelmozzarella en tomaten in plakjes, halveer de groene olijven en rasp de Prima Donna kaas (tip: gebruik een raspmolen).

Verwarm de oven voor op 250 graden. Verdeel wat bloem over het werkblad, leg hier de bal deeg op en druk deze wat platter. Rol het deeg uit met een deegroller tot een rechthoekige lap en leg deze op bakplaat op een vel ovenpapier. Druk de deeglap met je vingers op 1 cm van de rand iets in zodat er een bollere rand ontstaat.

Bestrijk het deeg met een mooi dun laagje tomatensaus. Beleg de ene helft van de pizza met de parmaham, gegrilde courgette en olijven. Beleg de andere helft van de pizza met verse tomaat en buffelmozzarella. Strooi over de gehele plaatpizza de geraspte Prima Donna kaas. 

Bak de pizza in ongeveer 15 minuten af (of volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking). Haal de pizza’s daarna uit de oven en bestrijk de rand met knoflookolie. Bestrooi de helft met de tomaat en buffelmozzarella met de rest van de verse basilicum.

Wijntip:

Shiraz (Rosé)