Share

Pasta met Italiaanse gehaktballetjes

Pasta met Italiaanse gehaktballetjes
Pasta met Italiaanse gehaktballetjes
hoofdgerecht 35 min. 4 personen Prima Donna maturo

 

Ingrediënten gehaktballetjes:
40 gr Prima Donna maturo, geraspt
400 gr rundergehakt
25 gr pijnboompitten, geroosterd & grof gehakt
4 blaadjes verse salie, fijngesneden
1 beschuit
1 teen knoflook, fijngesneden
4 el ricotta
3 el olijfolie

Ingrediënten tomatensaus:
2 teentjes knoflook
8 rijpe trostomaten
15 gr verse basilicum
2 el olijfolie extra virgine
1 ui, heel fijn gesneden
2 el oregano
1 rode peper, zaadlijsten verwijderen en fijngesneden
100 ml rode wijn
1 el balsamicoazijn
1 el basterdsuiker
75 ml groentebouillon
3 zongedroogde tomaten, fijngesneden
1 puntpaprika, in stukjes
zout en versgemalen peper

Variatietip: voeg eens wat verse groene olijven of kappertjes toe aan de saus.

Bereidingswijze:

Pel de knoflook en snijd deze fijn. Snijd een kruisje in de tomaten en leg deze een paar minuten in kokend water. Schrik ze af in koud water en, pel de huid eraf en snijd ze in blokjes.

Snijd de helft van de basilicum fijn. Verwarm 2 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de knoflook, oregano, fijngesneden basilicum en de rode peper toe. Laat het geheel 5 minuten met deksel op de pan sudderen. Voeg de wijn, azijn, suiker en bouillon toe en laat dit tot de helft inkoken.

Hak de zongedroogde tomaten in stukjes en voeg deze samen met de verse tomatenblokjes en puntpaprika toe aan de saus. Laat dit nog 15 minuten pruttelen.

Bereid de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. Kneed de pijnboompitten, salie, Prima Donna maturo, beschuit, knoflook en de ricotta door het gehakt. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Draai balletjes van zo’n 3 cm doorsnede. Verhit 3 el olijfolie in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes in zo’n 10 minuten rondom bruin en gaar.

Breng de saus eventueel nog op smaak met zout en peper. Giet de spaghetti af en verdeel deze over de borden. Verdeel hierover de tomatensaus en de Italiaanse gehaktballetjes. Garneer met de rest van de verse basilicum en schaaf hierover verse Prima Donna maturo.

Wijntip:

Fruitige rode wijn